• 周日. 1月 23rd, 2022

Your Online Casino Tutorial Site

Slider

Penguatkuasaan undang-undang yang berlebihan

管理员

5月 26, 2021

Setelah polis di Manila mengalami penegakan undang-undang yang berlebihan dengan menembak remaja autis pada hari Ahad yang lalu, imej Polis Nasional Filipina sekali lagi terperangkap dalam keributan.Protagonis pergolakan ini adalah seorang polis yang bekerja di Jabatan Polis Bandar Quezon. di siang hari.Perompak dilakukan di pusat perkhidmatan kurier di Bulacan, Luzon.

Pada hari Selasa, Ketua Polis Filipina Eleazar Eliza menyatakan bahawa Polis Nasional Filipina memerintahkan pemecatan seorang pegawai polis Kota Quezon yang ditangkap kerana merompak cawangan perkhidmatan kurier di Bulacan.

Polis mengenal pasti orang itu sebagai Koperal Moises Yango dari Jabatan Polis Bandar Quezon, penduduk Kota Quezon.

Menurut polis di wilayah Bulacan, lelaki berusia 29 tahun itu mengumumkan penculikan itu di sebuah cabang LBC di San Miguel pada 24 Mei.

Pengawasan di lokasi menunjukkan bahawa seorang lelaki yang memakai topi hitam, topi keledar oren dan kemeja lengan panjang hitam memasuki cawangan LBC pada pukul 1 tengah hari Ahad dan mengumumkan rompakan itu.

Setelah mengambil wang, suspek melarikan diri dengan motosikal hitam tanpa plat kenderaan.

Sejurus itu, kedai LBC segera melaporkan kejadian itu kepada polis setempat dan mengeluarkan amaran ke balai polis berhampiran. ”

Pihak berkuasa segera melakukan perburuan dan menangkap suspek, yang kemudian dikenal pasti sebagai Yang Ge berdasarkan dokumen identiti yang dirampas daripadanya semasa penggeledahan.

Polis juga merampas bom tangan, pistol 9mm, kad pengenalan PNP dan pelbagai kad pengenalannya, kad bank ATM dan 5000 wang tunai yang dikumpulkan dari LBC dari Yango.

Ketua Polis Filipina Eleazar Eliza berkata: “Saya telah mengarahkan Pesuruhjaya Polis Quezon untuk segera memulakan prosedur dan memecat pegawai polis ini. Saya secara peribadi akan memantau perkembangan kes pentadbirannya untuk memastikan bahawa dia tidak akan kembali ke balai polis.”

Suspek, yang kini ditahan di Jabatan Polis Kota San Miguel, akan dikenakan tuduhan jenayah dan pentadbiran yang sewajarnya.

Dia baru berusia 29 tahun dan belum lama dia bergabung dengan pasukan polis Filipina.Namun, dari kecekapan rompakan itu, polis mengesyaki bahawa Yango mungkin juga berada di belakang rompakan itu di pusat pemindahan wang yang lain.

Menurut berita terkini, suspek menjelaskan kepada polis bahawa dia turut serta dalam pertempuran ayam sabung dalam talian dan meminjam pinjaman yang mahal. Setelah menjadi mangsa rancangan pinjaman itu, dia terpaksa memulakan kegiatan jenayah kerana penghidupannya tidak berkelanjutan.